Cea mai frumoasa cladire a Fagarasului restaurata de Raymond and Partners

Din centrul geografic al Romaniei – orasul Fagaras, se ridica falnic o cladire cu o istorie aparte si un viitor promitator – cea mai impresionanta cladire cu valoare istorica si arhitecturala din oras. O casa pe care orice trecator ar sta veacuri admirand-o.

 

Istoria casei

Construita in anul 1900 si avand in spate o istorie veche de peste un secol dar si o arhitectura care ii pune in valoare frumusetea, cladirea emblematica despre care vorbim este Casa Dr. Ioan Giurca – fost medic primar al Fagarasului si prim proprietar al acesteia sau fosta Casa a Casatoriilor, cum mai este cunoscuta.

Un monument istoric ce isi merita pe deplin titlul de cea mai frumoasa si impresionanta cladire a orasului.

De-a-lungul timpului, casa a gazduit mai multe sedii publice si private: intrata in proprietatea statului a fost folosita in regimul comunist de fosta Securitate, mai tarziu a fost biblioteca, iar din 1989-1995 casa devine Casa a Casatoriilor. Dupa aceasta perioada, se cunoaste ca aici a avut sediul si primul grup de presa din Fagaras. Ulterior, in anul 2000, casa a fost revendicata de mostenitori dupa mai bine de 40 de ani de nationalizare. Multe schimbari istorice au trecut pe langa ea, insa cumva, cladirea a reusit sa ramana in picioare, parca ambitionandu-se sa-si duca mai departe povestea.

 

Construita in stil neoromanesc

 

 

Elementele sale de arhitectura apartin stilului architectural neobrancovenesc (neoromanesc) iar elementul care o face si mai bine clasata este pozitionarea sa chiar vizavi de Cetatea Fagaras – singura cetate romaneasca ce nu a fost niciodata cucerita.

Casa are cu ce se lauda: constructia ei solida a rezistat eroic in fata comunistilor, desi acestia nu au depus prea mari eforturi pentru intretinerea ei. Ultimii proprietari au fost 2 surori de origine germana care in 2021 s-au hotarat sa o vanda chiar unor fagaraseni.

Desi a avut parte de un proces lung si anevoios de revendicare, valoarea monumentului a ramas nestirbita, lasandu-si puternic amprenta asupra zonei istorice a municipiului.

Astazi isi pastreaza forma, fiind bine proportionata: ferestre mari pe laturi, incaperi inalte, balconase cochete, elemente de arhitectura deosebita, arcade elegante dar si o intrare monumentala. Cladirea se scalda in lumina blanda a orasului, in timp ce camerele sale ofera o priveliste de vis asupra cetatii si lacului din jurul ei.

 

 

Casa a intrat intr-un proces complex de reabilitare

Suntem onorati ca noi Raymond and Partners sa readucem cladirii si orasului, aprecierea de odinioara. Procesul de restaurare va fi complex, dar frumos, iar noi ca si echipa vom folosi intreaga expertiza si experienta sa pastram frumusetea acestui monument istoric si sa-l readucem la viata. Obiectivul nostru este sa punem in echilibru valoare istorica si frumusetea cladirii cu lucrarile de reabilitare necesare pentru a asigura viitorul acesteia, aducandu-ne in acelasi timp contributia la protejarea patrimoniului cultural.

Proiectul este compus din mai multe etape, la fiecare dintre acestea colaborand cu cei mai buni specialisti in domeniul reabilitarii constructiilor.

Este un privilegiu si o mare satisfactie sa ducem la indeplinire un proiect de restaurare de acest gen. Este mai mult decat un bun imobiliar valoros, ceea ce avem in fata este o bucata de istorie iar noi ne vom asigura ca restaurarea acesteia va fi una glorioasa. – a spus CEO David Raymond.

 

Prima faza a proiectului – scanarea digitala 3D

 

 

Asa cum spuneam, prima faza a proiectului a inceput deja, iar cel mai esential pas in dezvoltarea acestui tip de proiect a fost scanarea digitala a intregii cladiri si a imprejurimilor sale. Pentru aceasta am solicitat serviciile unei firme specializate in scanare 3D. Prin acest proces, prin utilizarea unor scanere laser avansate, atat spatiul tridimensional (masuratori), cat si imaginile pot fi captate cu precizie milimetrica intr-un nor de zeci de milioane de puncte. Acesta ofera toate informatiile necesare pentru evaluarea structurala si arhitecturala a cladirii si, de asemenea, este un pas necesar pentru digitalizarea si conservarea patrimoniului cultural si arhitectural.

Folosind acest nor de puncte ca referinta, am putea crea asa-numitul geaman digital al cladirii prin modelarea 3D in SketchUp cu precizie si detalii maxime. Acest model va fi folosit pentru toti pasii pe care ii vom face pe parcursul acestui proiect: structura si arhitectura, documentatie, design interior, precum si vizualizare arhitecturala, CGI etc.

 

 

Intregul proces va fi spectaculos, iar fazele restaurarii vor putea fi urmarite indeaproape pe toate canalele noastre de Social Media.

 

Website: https://www.raymondandpartners.com

Facebook: https://www.facebook.com/raymondandpartners/

Instagram: https://www.instagram.com/raymondandpartners/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCWJ0VShN-FQCUuSxGRmj1xg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *