• David Raymond

Iluminatul Incaperii

Iluminatul este cel mai important factor in design-ul de interior. Oare nu v-ati intrebat vreodata de ce sunt atat de multe corpuri de iluminat intr-un magazin cu haine sau orice alt magazin, restaurant, cafenea care se respecta? Poate nu ati observat asta niciodata, asa ca va provoc sa mergeti intr-un Mall, sa intrati intr-un magazin cu haine si sa numarati corpurile de iluminat de pe tavan si lasati un comentariu mai jos cu numarul lor si numele magazinului; chiar sunt curios. :)


Ca sa plecam de la punctul zero, trebuie sa stim ca, in primul rand, ne intereseaza zona pe care dorim sa o scoatem in evidenta prin lumina, ci nu amplasarea corpurilor de iluminat ancorate sau prinse de tavan! Sa ma fac mai explicit. Daca ne gandim logic, corpul de iluminat trebuie sa fie amplasat exact in centrul camerei pentru a putea dispersa lumina in masura egala in toata incaperea. Poate fi o metoda, insa una incompleta. In amenajarile pe care le fac, in primul rand imi creez zonele pe care le doresc evidentiate, asez mobilierul si chiar decorez camera printr-o planta sau un tablou, apoi voi sti exact unde sa amplasez corpurile de iluminat ca zonele respective sa fie evidentiate dupa cum mi-am propus - daca imi doresc ca acea planta sa fie iluminata, cu siguranta voi amplasa un spot incastrat sau aplicat exact deasupra ei.Importanta Gradelor Kelvin


Ce insemana acel "k" (2700k, 3000k, 4000k etc.) pe care il vedem pe fiecare ambalaj al corpurilor - cele care nu au, sa nici nu le cumparati, sunt chinezarii ieftine!

Cu cat cifrele indica un numar mai mare, cu atat culoarea luminii este mai alba - albastra sau "rece".

Intr-o casa/apartament va recomand sa folositi doar lumini "calde", si anume cele care se incadreaza intre min. 2700k si max. 3500k, restul se folosesc doar pentru spatii comerciale si hale industriale. De asemenea, aceste indicii se aplica si spatiilor HoReCa (Hoteluri, Restaurante si Catering). Nu va lasati inselati de unii sau de altii care spun ca lumina naturala este cea mai buna pentru ochi si ca ar trebui sa cumparati doar acele leduri care dau lumina naturala. Cand cineva afirma astfel, intrebati-i cate grade kelvin are lumina naturala.

Sa elucidam misterul, lumina naturala are de la 2400k pana la 10000k, depinde la ce ora din zi de referi si cat de innorat este afara, asa ca aceasta "chestie" cu lumina naturala este un tool de marketing pentru cei care doresc sa isi vanda produsul sau care au auzit ca asa e bine.


Asadar, nu ne intereseaza ce spune furnizorul, noi vrem ca incaperile noastre sa fie primitoare si dupa ce terminam de renovat, sa nu mai spunem ca parca lipseste ceva! Iluminatul este unul dintre cei mai importanti factori ai designului de interior. Daca nu tinem cont de aceste reguli pe care am incercat sa le explic pe scurt, niciodata nu vom avea acel camin, restaurant, cafenea de care multi se vor indragosti.


62 afișare

Postări recente

Afișează-le pe toate