• David Raymond

primii pasi in amenajarea camerei de zi

Dupa cum stim, camera de zi este locul in care petrecem mult timp impreuna cu familia si cu prietenii. Fie ca ne aflam intr-un apartament mic sau o casa mare, vrem ca locul cel mai liber si incapator sa fie living room-ul. Eu consider ca aceasta camera necesita mai multa atentie atunci cand vine vorba renovarii intregului apartament sau intregii case. Stiu ca multi pun accent pe bucatarie si pe mobilierul cat mai incapator si frumos in care sa incapa cele 20 de oale, cratite si tigai, astfel neglijand restul camerelor, mai ales living room-ul.Hai sa facem un exercitiu. Daca te regasesti printre aceia care afirma astfel, insemana ca trebuie sa iti reamenajezi camera de zi.


01. "Imi vin musafiri si nu am unde sa stau cu ei... in living e vraiste."

02. "Vreau sa imi invit prietenii la meci dar mai intai trebuie sa scot jumatate din "bunuri" din living ca nu mai am loc."

03. "As vrea si eu sa am o zona linistita, un colt curat unde sa pot citi o carte..."

04. "Atat de mult mi-ar placea sa am un loc primitor unde sa ma relaxez dupa o zi grea de munca."

05. "Ce fain ti-ai facut... Si eu mi-am renovat camera de zi, dar parca lipseste ceva."


CUM SA IMI AMENAJEZ CAMERA DE ZI


In primul rand, alege un stil care sa iti placa si pe care ti-l poti permite financiar. Sunt multe stiluri care, posibil sa-ti placa, dar trebuie sa iei o decizie ferma si mai intai sa te uiti la posibilitatea financiara si foarte important, la dimensiunea incaperilor si a ferestrelor! Nu ai cum sa iti amenajezi casa in stilul baroc daca inaltimea incaperilor este mai mica sau egal cu 2.60 m si daca ferestrele nu sunt de dimensiuni mari si asezate pe verticala. De asemenea, stilul baroc, clasic sau roial autentic este extrem de costisitor si foarte scump de realizat. Daca ignori acesti factori iti va iesi un kitsch. Desigur, sunt persoane care prefera aceste tipuri de amenajari dar nu au posibilitatile si spatiile necesare, de aceea sfatul meu este ca stilul de baza sa fie unul contemporan, modern, minimalist (cand spun minimalist, nu ma refer la o vaza in centrul camerei, o furculita cu un bol pe o masa alba si un pahar in tot mobilierul de bucatarie...) iar elementele de decor sa fie cu tenta clasica. Sa dau un exemplu: mobila de bucatarie avand un aspect modern, se pot aplica doar in partea superioara (corpurile suspendate) fronturi de usi cu model clasic, finisate intr-o culoare pala.


Pentru camera de zi vei avea nevoie de mult spatiu. Dupa cum am mai amintit, camera de zi este locul mereu curat si cat mai spatios! Mobilierul trebuie sa fie de dimensiuni mici in raport cu volumul camerei (nu asezam un mobilier imens pe toata suprafata peretelui). Canapeaua vrem sa fie cat mai comoda si destul de mare, cat ne permite spatiul. Este mai important ca mobilierul pe care asezam un TV sau un tablou din panza rezemat de perete sa aiba cote mai restranse, iar fotoliul, canapeaua sau bean bag-ul sa fie de dimensiuni mai mari. Vrem sa ne ramana loc si pentru o planta pe care o vom aseza intr-o parte a mobilierului, direct pe pardoseala si o masuta de cafea.

Culorile vor fi alese in functie de stilul intregii case. Este extrem de important sa alegem doar doua nuante (in cazul in care se doreste o lucrare mai complexa cu mai mult de doua culori, recomand sa apelati la un designer bun). Va recomand sa mergeti pe culori neutre, nu galben, nu rosu, nu verde sau albastru, ci alb-murdar, bej, cafea cu lapte, gri castana, grej sau alte culori similare. Este foarte bine sa vopsim un perete accent (mai inchis).

Iluminatul este cel mai important factor al unei amenajari complexe! Daca ti-ai terminat casa sau apartamentul si spui ca ceva lipseste, este prea posibil ca iluminatul sa nu fie facut corespunzator. Nu-i asa ca ai doar o lampa aplicata pe tavan in centrul camerei? Daca si gradul kelvin este de peste 4000k, sa nu te astepti ca incaperea ta sa fie primitoare.

La acest capitol este mult de discutat, asa ca in urmatorul articol voi explica pe larg si pe intelesul tuturor cum si unde sa montam corpurile de iluminat, ce tipuri recomand si care sunt secretele unei incaperi primitoare.

82 afișare

Postări recente

Afișează-le pe toate